fbpx
CPTL Y_

Simpelveld

Ma - Vr 9.00 - 17.00

Laptop en boeken om te brainstormen over een huistijl. Bij een blog over branding en corporate identity.

Branding & corporate identity | Waar te beginnen?

Branding en corporate identity zijn beide factoren die meespelen in het herkenbaar maken van een merk bij de doelgroep. Maar wat is het verschil precies? En aan welke aspecten moet je denken?

Wat is branding?

Als organisatie wil je dat mensen bepaalde associaties en gevoelens krijgen wanneer ze in aanraking komen met jouw product of dienst. Het omvat eigenlijk alle activiteiten die je onderneemt om een uniek beeld te creëren waardoor je je kunt onderscheiden van de concurrenten. Weten wat je missie en visie is en hoe je je wilt positioneren is hierbij dus cruciaal. Branding gebeurt niet even in een week. Dit proces vergt een strategie. Je kunt dit in principe in drie fasen onderverdelen, namelijk:

  1. Merkstrategie
  2. Merkidentiteit
  3. Marketing 

Merkstrategie

Je merkstrategie is de basis van sterke branding. Je begint met het zoeken van je doel. Wat probeer je te bereiken? Je moet weten waarvoor je het doet en erin geloven. Daarna kijk je naar de kernwaarden, het hart van je merk. Waarom doe je wat je doet? Noem eigenschappen die laten zien waar de organisatie voor staat. Je wilt klanten aantrekken die dezelfde waarden delen als jij. Creëer vervolgens een merkpersoonlijkheid. Dit kan helpen bij het bepalen van je tone-of-voice en de soorten content die je wilt gaan delen. Daarna ga je je positioneren. Wat is je belofte aan de klant? Welke oplossing bied jij?

Merkidentiteit

Wanneer dit allemaal op orde is ga je verder met de merkidentiteit ofwel corporate identity (huisstijl). Het straalt uit hoe een bedrijf aan de binnenkant uitziet. Dit is belangrijk want uit onderzoek blijkt dat de hersenen voor 90% visuele informatie oppikken in vergelijking met tekst. De huisstijl moet de identiteit en waarden van het merk weerspiegelen in visuele waarneming. De drie onderdelen van merkidentiteit zijn:

  1. Visuele identiteit
  2. Communicatie
  3. Gedrag

Bij de visuele identiteit draait het om (zoals het woord al zegt) de visuele elementen zoals het logo, kleurenpalet, afbeeldingsstijl, pictogrammen, patronen et cetera. De communicatie verwijst naar de tone-of-voice van de organisatie. Daarnaast helpt gedrag bij het vormgeven van de huisstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gedrag tegenover de media en klanten. Een sterke merkidentiteit komt steeds overal in terug. Onder andere in advertenties, visitekaartjes en de website.

Marketing

Tot slot de marketing. De manier waarop je je diensten of producten presenteert/promoot. Bij deze fase is het van belang dat je weet waar je doelgroep naar op zoek is. Het is handig om gebruik te maken van een persona en customer journey. Kijk daarnaast naar wat de concurrenten doen en wat het verhaal is achter je organisatie. Breng je merk onder de aandacht door de juiste kanalen in te zetten zoals social media, advertising, content, e-mail et cetera.

Conclusie: corporate identity is een onderdeel van branding. Blijf dit consistent doorvoeren op alle platformen (zowel online als offline). Je schept hiermee vertrouwen en herkenning waardoor klanten loyaler blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CPTL Y is de place to be op het gebied van branding- en mediaservices. We zijn niet je standaard marketingbureau, we doen het graag net even anders…