fbpx
CPTL Y_

Simpelveld

Ma - Vr 9.00 - 17.00

De psychologie van kleuren wordt toegepast bij marketing en branding.

De psychologie van kleuren | Marketing & branding

Kleur speelt een belangrijke factor in de visuele waarneming van een merk. De psychologie hierachter wordt bij marketing en branding ingezet om een ​​sterk en herkenbaar merk op te bouwen. Heb jij nagedacht over je brand colorcard? Welke kleuren brengen jouw bedrijfseigenschappen over? Wat is de psychologie achter jouw kleuren?

Waarom is kleurenpsychologie belangrijk in marketing en branding? 

Met kleur kun je het verschil maken. Door ze strategisch te gebruiken kun je de perceptie van het publiek over jouw merk en hoe men informatie interpreteert helpen sturen. Elke kleur of verschillende kleuren gecombineerd kunnen emotie en gevoel oproepen. Je onderscheid je hiermee van je concurrenten en valt op. Wanneer je hier geen rekening mee houdt of de verkeerde kleuren kiest, kan dit schadelijk zijn voor het merkimago of loop je het risico genegeerd te worden. Het is daarom belangrijk en nuttig om de betekenis van verschillende kleuren te begrijpen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan je website. Welke kleur hebben jouw buttons en tekst? De kleurkeuzes die je maakt op je website zijn van invloed op de user experience, bruikbaarheid en leesbaarheid van je content. Als je hier goed aandacht aan besteed kan dit bijdragen aan het verhogen van je conversies en het succes van je algehele marketinginhoud.

Hoe zet je kleurenpsychologie in?

  1. Stem je merkkleuren af op je merkidentiteit.
  2. Maak gebruik van contrast om op te vallen.
  3. Gebruik complementaire, analoge en monochromatische kleuren.
  4. Ga niet overboard, maar houd je kleurenselectie simpel. Consumenten geven de voorkeur aan eenvoud. Dit maakt de inhoud makkelijker om te consumeren.
  5. Begrijp de psychologie van kleuren.

Een overzicht met de betekenissen van voorkomende kleuren

  • Rood: Deze kleur wordt vaak gebruikt om de aandacht te trekken en is hoog in energie. Het stimuleert het fysieke lichaam en wordt geassocieerd met opwinding, liefde, passie, gevaar, kracht en actie.
  • Blauw: Staat bekend als de kleur van vertrouwen en stimuleert productiviteit. Het geeft een gevoel van stabiliteit, harmonie, rust en kalmte.
  • Geel: Wekt gevoelens op zoals geluk, positiviteit, optimisme, zomer en vreugde. Tevens stimuleert dit het logische centrum van de hersenen.
  • Groen: Staat bekend als de kleur van de natuur en wordt ook vaak bij milieubewuste producten gebruikt. Groen wordt geassocieerd met rust, gezondheid, balans, groei en ontspanning. Deze kleur kan leiden tot een snellere besluitvorming.
  • Roze: Wordt vaak gebruikt bij merken die een vrouwelijke doelgroep hebben. Roze wekt associaties op zoals liefde, empathie, vrolijkheid, zoet en speels.
  • Oranje: Staat voor creativiteit, avontuur, enthousiasme, plezier, succes en fysiek comfort.
  • Paars: Staat bekend als een luxe kleur en staat voor wijsheid, macht, respect, mysterie, adel en creativiteit. Paars stimuleert de hersenen en wekt creativiteit op.
  • Bruin: Wordt geassocieerd met zekerheid, veiligheid, robuustheid, bescherming en veerkracht.
  • Wit: Wordt vrijwel altijd en overal gebruikt en staat voor zuiverheid, eenvoud, kalmte, onschuld, goedheid en neutraliteit.
  • Zwart: Wordt net zoals wit vrijwel altijd en overal gebruikt zonder dat het per se een grote rol moet spelen. Zwart staat voor macht, autoriteit, elegantie, luxe, professionaliteit en mysterie.

Zoals je hebt gelezen kunnen kleuren voor veel verschillende gevoelens of associaties staan. Ze spelen in op het onderbewustzijn en kunnen aankoopbeslissingen beïnvloeden. Kleurenpsychologie toepassen op je merk is dus een must!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CPTL Y is de place to be op het gebied van branding- en mediaservices. We zijn niet je standaard marketingbureau, we doen het graag net even anders…