fbpx
CPTL Y_

Simpelveld

Ma - Vr 9.00 - 17.00

TikTok wordt aangeklikt op een telefoon waar meerdere social media platforms op te zien zijn.

TikTok: Het nieuwe adverteren | Alles wat je wilt weten

TikTok, je komt er niet meer onderuit. TikTok video’s zijn niet alleen te vinden op het platform zelf, maar ze worden ook gedeeld op Facebook, Instagram en Snapchat. Het is het snelst groeiende social media platform van de afgelopen tijd. Uit het Nationale Social Media Onderzoek van NewCom blijkt zelfs dat het aantal TikTok gebruikers in Nederland in 2021 is gestegen met 149% in vergelijking met 2020. Het platform wordt daarnaast ook steeds populairder onder de twintigers.

Wie heeft TikTok bedacht en wanneer is het ontstaan?

Het platform is gecreëerd door Zhang Yiming. Hij richtte in 2012 een technologiebedrijf op met de naam ByteDance. Dit miljardenbedrijf is gevestigd in Peking, de hoofdstad van China. In 2016 werd de app ‘’Douyin’’ gelanceerd. Dit werd een groot succes waardoor Zhang besloot internationaal te gaan onder de naam ‘’TikTok’’.

Even in het kort, wat is TikTok?

Dit is een gratis app waar gebruikers van over de hele wereld video’s op plaatsen. Dit kunnen grappige filmpjes zijn maar ook educatieve. Iedereen laat zijn creativiteit hierop los. De video’s duren meestal tussen de 30 en 60 seconden. Je kunt ze bewerken met leuke effecten, filters, muziek en stickers. Daarnaast staat de app bekend om verschillende challenges.

Waarom is TikTok interessant voor bedrijven?

Organisaties kunnen net als ‘’gewone gebruikers’’ een account aanmaken of kiezen voor een gratis zakelijk account. Je hebt hiervoor alleen een smartphone en een vleugje creativiteit nodig. Op het moment is het organische bereik namelijk nog erg goed op dit social media platform. Door interessante en unieke content te creëren kun je al snel viraal gaan en duizenden likes/views ontvangen. Dit kun je ook bereiken door te starten met een challenge (#). Daarnaast kunnen TikTok’s gebruikers nieuwe inzichten geven in een bedrijf. De drempel zal lager zijn en het zal meer vertrouwd voelen wanneer de gezichten achter een organisatie zichtbaar zijn. Tevens kan de juiste content interesse wekken bij viewers waardoor ze bijvoorbeeld de website of Instagram pagina willen bekijken. Je kunt andere social media accounts en je website namelijk makkelijk linken aan je TikTok profiel. Dit kan dus zorgen voor meer verkeer.

Adverteren

TikTok geeft verschillende mogelijkheden op het gebied van adverteren:

Branded hashtag challenge

Deze (advertentie)challenge daagt de doelgroep uit om een TikTok te creëren en jouw hashtag te gebruiken. Dit kan een bedrijf gesponsord of organisch uitvoeren. De branded hashtag challenge is de perfecte manier om gebruiker-gegenereerde content te krijgen, ze helpen mee met het overtuigen van andere potentiële klanten.

Topview advertising

Na het openen van het platform is dit de eerste TikTok (advertentie) wat een gebruiker te zien krijgt. Deze advertenties kunnen 60 seconden lang zijn en spelen zich automatisch af met audio.

In-Feed-advertising

Dit zijn advertenties die gewoon langskomen op de ‘For You-page’. Ze hebben dezelfde uitstraling als een normale TikTok waardoor je snel de aandacht moet trekken, anders is de kans groot dat de viewer gewoon door scrolt. Het is wel handig dat gebruikers je video-advertentie kunnen sharen of liken en erop kunnen reageren. Tevens is het mogelijk om meerdere call-to-actions te gebruiken. De gebruiker kan dan vanuit de app rechtstreeks de website of een ander kanaal bezoeken.

Branded effects

Met branded effects geeft TikTok de mogelijkheid om custom AR-filters, stickers en lenzen te gebruiken. Elk effect is 10 dagen lang beschikbaar.

Brand takeover

Wanneer je gebruik maakt van brand takeover advertenties verschijnt de ad direct bij het openen van de app. Dit is een afbeelding van 3 seconden of een video van 3 tot 5 seconden. Deze video heeft geen audio. Hoewel dit misschien de meest effectieve ad is aangezien het direct wordt getoond aan de doelgroep, hangt hier wel een prijskaartje aan. Het is namelijk zo dat TikTok per dag maar één brand takeover laat zien aan een gebruiker.

Ads manager

Helaas geeft TikTok for Business aan dat we in Nederland nog niet gebruik kunnen maken van het advertentieplatform. Je kunt ervoor kiezen om je gegevens achter te laten zodat ze contact met je kunnen opnemen over de toekomstige beschikbaarheid hiervan. Wat we wel weten is dat je met de ads manager videocampagnes kunt creëren, monitoren en bijsturen. Verder kun je zelf een doelgroep samenstellen (custom audience) of gebruik maken van lookalike audience. Daarnaast is het mogelijk om conversies in te stellen. Over het algemeen lijkt het advertentieplatform erg op die van Facebook. De advertentie moet dan ook eerst goedgekeurd worden door TikTok voordat die live kan gaan.

Het social media platform TikTok blijft in een stijgende lijn groeien. Als millennials en generatie Z jouw doelgroepen zijn, is het zeker de moeite waard om hier gebruik van te maken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CPTL Y is de place to be op het gebied van branding- en mediaservices. We zijn niet je standaard marketingbureau, we doen het graag net even anders…